Despre bateriile laptopurilor.

Bateriile au o durată de viață limitată indiferent de eforturile și măsurile de precauție. Efectul de memorie este valabil doar pentru acumulatorii de generație veche pe bază de Nichel. Acumulatorii actuali pe bază de Litiu nu mai prezintă acest dezavantaj. Așadar descărcarea completă și încărcarea totală nu mai ajută la nimic în plus. Ba chiar pot dăuna laptopului.

Deci un acumulator Litiu-Ion sau Litiu-Polimer (cele mai folosite în prezent) poate fi încărcat la orice nivel ar fi, fără să-i cauzeze daune. Atunci când acumulatorul este încărcat complet, laptopul va trece automat pe sursa de curent a transformatorului conectat la priză. Dacă însă laptopul nu este în măsura în a evacua eficient căldura procesorului și componentelor interne, această căldură afectează mult starea pe termen lung a acumulatorului încărcat complet. Cei mai multi acumulatori de laptop Litiu-Ion ar trebui să țină câțiva ani, dar această perioadă poate scădea considerabil dacă nu sunt îngrijite corespunzător.

Evitati expunerea bateriei la temperaturi extreme!

Căldura în exces este principalul inamic al bateriei pe Litiu, nu conectarea la rețea în acelați timp cu folosirea acumulatorului. Acelasi efect devastator il poate avea si expunerea la temperaturi mult prea joase.

Descărcarea acumulatorului pe Litiu până la zero trebuie evitată. Stresul chimic atunci când este sub 20%sau peste 90% din capacitate este foarte mare dacă se pornește încărcarea. Aproximativ toate laptopurile au în componență un software care să monitorizeze în permanenţă capacitatea actuală a acumulatorului.
Depozitarea acumulatorului are, de asemenea, un impact asupra eficienței cu care funcționează. Atunci când nu îl folosești o perioadă îndelungată se recomandă scoaterea lui din laptop și păstrarea într-un loc rece și fără umezeală, încărcat la aproximativ 40%

Atunci când acumulatorul nu mai este folosit pentru o perioadă mai lungă de timp,este recomandată scoaterea acestuia din laptop şi păstrarea lui într-un loc răcoros şi uscat şi cu o autonomie de cel puţin 40%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *